Chuť a radost z vaření jakou jste ještě nepoznali!
Jednou Vám fermentovaný pepř křupne mezi zuby a jste ztracen(a)!
Dodnes mám schovanou první zkumavku od fermentovaného Kampotského pepře z La Plantation, kterou jsem si díky své vášni ke grilování koupil v roce 2019 v Německu od místního dovozce, pro kterého to byl jen jeden ze stovek artiklů co prodával. Pro mne však byl a dodnes je chutí, která mi změnila život!
Kombinace naprosto fascinujícího produktu a neuvěřitelného místa v Kampotu odkud pochází v čele s majiteli kteří mi dodnes dokáží vyrazit dech mi nedala spát natolik, že jsem se s nimi dohodl na založení projektu kampot.cz a zastoupení farmy La Plantation pro ČR.
Postupem času se spolupráce rozšiřuje o nové produkty a celé produktové řady, stále však stojí na stejných myšlenkách, pro které La Plantation prostě miluju:
- Fair Trade principy ve všech aktivitách
- výjimečná kvalita farmářských produktů
- distribuce "z farmy na stůl"
Poznám rozdíl mezi obyčejným a Kampotským pepřem?
Pokud rozdíl rozeznají i naše děti, věřím že i Vy, stejně jako znalci koření a gastronomie mezi kterými je Kampotský pepř vyhlášen za jeden z nejlepších na světě. Naši dva malí degustátoři navíc potvrzují, že tenhle pepř nejdřív chutná a pak teprve pálí, což je děsně baví!
Díky čemu je Kampotský pepř tak kvalitní a jedinečný?
Začít můžeme už u semínka, nebo lépe ještě cca 700 let nazpět, kdy první pepř do Kambodže dorazil. Pepř zde má dlouhou tradici, ideální půdu, podnebí (které se ale začíná rychle oteplovat a snižovat úrodu), ale také neobvyklou péči - od zasazení projde každá kulička minimálně 6x lidskou rukou! V této kvalitě pak dovážíme přes 50 druhů koření, omáček, sušené ovoce a nebo kešu oříšky.
Kampotský pepř i další koření z La Plantation jsou dražší - vyplatí se koupit?
Koření v této kvalitě budete používat výrazně méně než běžného - u kurkumy a nebo grilovacího koření až o 2/3 méně díky naprosto jiné intenzitě chuti a vůně. Rozdíl v ceně se tímto výrazně srazí, zato chuť vyskočí nahoru tak, že Vám vyrazí dech a i pepřožroutům jako jsem já vydrží balení několik měsíců!
Pokud si chcete užít např. skvělou grilovačku, já osobně raději investuji 5Kč do Kampotského pepře na vepřové za 50Kč než pepř bez chuti na hovězí steak za 300Kč - i zdánlivě "obyčejnější" surovina tak najednou dostane mnohem lepší chuť a investice do krabičky Kampotského pepře je za chvíli nazpět!
Nemluvě o tom, že koupí toho produktu podpoříte skvělý projekt v Kambodži a radost tak budete mít 2x.
Nejsem velký gurmán - i tak se mi Kampotský pepř vyplatí?
Už vajíčka k snídaní dostanou s Kampotským pepřem nový rozměr (doporučuji trochu černého suchého z mlýnku a pak posypat pár kuliček fermentovaného na skus). Pokud se k obědu hecnete alespoň do těstovin, i tam zaznamenáte znatelný posun v chuti (na Carbonara i tomatové omáčky doporučuji černý Kampot z mlýnku), saláty s černým Kampotským pepřem jsou pak taky jiná liga! Pokud k večeři vyskládáte carpaccio na talíř, proženete čajovou lžičku fermentovaného Kampotského pepře hmoždířem s limetkou, zakápnete olivovým olejem a utrousíte trochu parmezánu, budete králem kuchyně i bez titulu Master Chef!
Na co vše mohu Kampotský pepř použít?
Základní černý Kampotský pepř můžete použít v mlýnku tak jak jste zvyklí, popř. celý do vývaru a nebo omáček, kde jej již možná nebudete vyndavat, ale hledat jako lahůdku. Červený pepř se hodí k ovoci, čokoládě, zvěřině a nebo kachnímu masu. Bílý pepř je tak jemný, že je fantastický i do smetanových omáček, k sýrům a nebo rybám. Fermentovaný křupavý pepř se nedává do mlýnku a konzumuje se celý, tak jako jeho čerstvá podoba - do omáček, můžete jej nasypat na vejce k snídani, špagety, ke steakům a nebo zjemněný v hmoždíři s limetovou šťávou na carpaccio.
Pokud si nejste jisti, vyzkoušejte je nejdřív jako degustační sadu!
Dodnes nechápu, že takhle někdo vyrábí!
Až půjdete příště do knihkupectví, zkuste najít knihu o zpomalení výroby a zvýšení kvality na až neuvěřitelnou úroveň. Hádám, že stejně jak já nenaleznete ani ťuk, zato na La Plantation by z fleku mohli jednu napsat - mají bohatých 11 let zkušeností v oboru!
Farmářský způsob pěstování bez hnojiv a pesticidů (veškeré koření je organic a nebo BIO), ruční sklizeň, třídění a zpracování, malé výrobní dávky a jako jediní na trhu přímo na farmě i balíme!
Pokud budete mít to štěstí a zažijete snídani na farmě, je možné že vedle Vás budou dámy sklízet lístky kafrové limetky a až dosnídáte, budou tyto lístky již zpracovávat a čistit před sušením - díky šetrnosti v malém objemu produkce totiž zachovají nejvyšší kvalitu!
Úroveň kvality La Plantation změní způsob, jak používáte pepř a koření!
Buďte v klidu, i pro mne byl vždy pepř jen způsob, jak dodat jídlu pálivost a o jeho chuti jsem až tak nepřemýšlel - on totiž ze supermarketu většinou žádnou valnou chuť nemá a upřímně, ani mít nemůže.
U Kampotského pepře je tomu přesně naopak - díky jeho chuti Vás jídlo osloví ještě dříve než začne nepříjemně pálit, na čemž stojí např. tradiční kambodžské hovězí Lok Lak a závislost mých dětí na špagetách Carbonara, i dle dětí lepších než v Itálii!
Princip je takový, že chuť a vůně jsou daleko intenzivnější a tak pepře a koření z La Plantation dáte méně než jste byli zvyklí, někdy až o 2/3 méně!
Na jednom z těchto koření tak snadno můžete postavit celé jídlo!
Produktů ve kvalitě Kampotského pepře máme doslova celé řady:
Nemusíte být Michelinský šéfkuchař, koření z La Plantation Vás i tak posune o míli dál!
Přestože jsem manželku sbalil na telecí líčka na červeném víně (vařená na univerzitní koleji na dvouplotýnkovém vařiči z kterých jedna nefungovala), miluju jednoduché a nekomplikované vaření, mistrem v tomto oboru je pak moje manželka a i ta si již Kampotský pepř a koření z La Plantation díky fantastickým výsledkům zamilovala.
Ať vaříte na chalupě, v kempu, doma na sporáku, stojíte u grilu, v restauraci u konvektomatu, sous-vide a nebo sestavujete nové menu pro Vaši restauraci, mít takto kvalitní koření je vždy skvělá volba na cestě k radosti a skvělému zážitku!