Galangal
Galangal
Ke galangalu, koření typickému pro asijskou kuchyni, si v našich krajích kuchaři teprve hledají cestu. Tato rostlina, v našich krajích často nazývaná také galgán, kalkán nebo siamský zázvor, již na první pohled nezapře svou příbuznost s mnohem rozšířenějšími potravinami jako třeba zázvorem nebo kurkumou. Kromě typického kořenovitého vzhledu spojuje tyto potraviny také skvělá, výrazná chuť a jejich blahodárný vliv na lidský organismus.
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Použití galangalu
Galangal lze používat jak samostatně, tak (podobně jako kurkumu) jako součást kořenících směsí. Ačkoliv vzhledem je se zázvorem téměř zaměnitelný, o chuti se totéž říct nedá - zatímco zázvor je charakteristický svou štiplavostí, galangal má nasládlou, citrusovou avšak charakteristickou chuť. I zpracování se liší - galangal je oproti zázvoru o poznání tvrdší a spíše než strouhat doporučujeme krájet ho na tenké plátky. Skvěle se hodí do thajských a malajských pokrmů s kokosovým mlékem, hovězím masem nebo zeleninou. Historicky mu byly připisovány i afrodiziakální účinky a prokazatelně pomáhá trávení, roztahuje cévy a má mírně protizánětlivý účinek, proto ho můžete kromě kořenících směsí najít i ve směsích čajových.