Recept pro Vás připravili: @Seasonsuppers a @laplantationfairspices
Příprava: 10 min
Ingredience na4porceporciporcí:
- 600g
cherry rajčat
- 4
cibule šalotky
- 1
palice česneku
- 2lžíce
tymiánu
- 4
větvičky čerstvé bazalky
- 4lžíce
parmezánu
- 500ml
zeleninového vývaru
kokosové mléko
olivový olej
fermentovaný kampotský pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 210°C. Připravte si pekáč, který pokryjete pečícím papírem. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte (podélně na polovinu). Umistěte cherry rajčátka na pečící papír, společně se šalotkou a česnekem. Lehce pokapejte olivovým olejem, posypte tymiánem, solí a pepřem a pečte cca 35 minut.
- Mezitím si připravte zeleninový vývar. Jakmile jsou rajčata upečena, vyndejte je z trouby a vše přendejte do mixéru. Přidejte pár listů bazalky, nastrouhaný parmezán, trochu zeleninového vývaru, kokosové mléko a mixujte dokud nezískáte krémovou texturu.
- V troubě opečte pár krajíců chleba pokapaných olejem.
- Ochutnejte a okořeňte, případně přidejte více zeleninového vývaru pro jemnější konzistenci. Vyndejte chléb z trouby. Polévku servírujte zakápnutou trochou olivového oleje, posypanou fermentovaným pepřem s lístky bazalky.
- Tip: K doladění polévky můžete přidat koupené či domácí pesto a dochutit opečenými piniovými oříšky a krutony. Můžete také potřít krajíc chleba syrovým česnekem, pokrýt plátkem tvrdého sýru (Gruyere), nechte opéct, dokud se sýr nerozpustí a chléb je opečený. Servírujte přímo v polévce.